
Tijdens de coronapandemie leveren we in op persoonlijk samenzijn en zijn we meer aangewezen op digitaal contact. Denk aan sociale media en messaging-apps. Het gebruik hiervan neemt toe nu we elkaar minder kunnen ontmoeten. Hoe gebruikt Nederland sociale media en messaging-apps nu fysiek afspreken in mindere mate tot niet mogelijk is? Hoe belangrijk is persoonlijk contact en is digitaal contact een goed alternatief?
Toename gebruik sociale media en contact-apps in 2020
Voordat de coronamaatregelen in maart voor het eerst ingingen waren appen en chatten al de meestgebruikte contactvorm voor het dagelijks onderhouden van contact met familie en vrienden. Dat blijkt uit het Onderzoek sociale samenhang en welzijn van het CBS. De coronapandemie heeft gezorgd voor een wereldwijde stijging in socialmediagebruik en ander digitaal contact in 2020. In China nam het smartphonegebruik met 20% toe tijdens de grote lockdown. Amerika ziet ook een stijging in gebruik en voorspelt een toename van zeven minuten per dag op sociale media, zoals Facebook en Instagram, en vier minuten op contact-apps, zoals WhatsApp en Facebook Messenger. Ook in Nederland is een dergelijke stijging te zien. Tijdens de intelligente lockdown nam het Instagramgebruik gemiddeld met 11% en het Facebookgebruik met 22% toe, volgens het onderzoek Mediabrands Marketing Sciences in mei.
Videobellen heeft volgens datzelfde onderzoek ook flink aan populariteit gewonnen; FaceTime, Skype, Teams en Zoom zagen in de eerste maand van de maatregelen allemaal een stijging van 11 tot 15% in gebruik. Naast alle sociale aspecten neemt ook het gebruik van nieuwssites en -apps (37%), dagbladen (20%), Netflix (29%) en YouTube (24%) toe. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar spelen veel vaker spellen op hun smartphone (40%) en livestreaming neemt toe. Al dit extra gebruik zorgt voor een stijging in dataverbruik van wifi en het mobiel-abonnement. Een toename die ook bleek uit ons eerdere onderzoek.