Persoonlijk contact digitaal vervangen tijdens coronamaatregelen: hoe doen we dat en werkt het?

Tijdens de coronapandemie leveren we in op persoonlijk samenzijn en zijn we meer aangewezen op digitaal contact. Denk aan sociale media en messaging-apps. Het gebruik hiervan neemt toe nu we elkaar minder kunnen ontmoeten. Hoe gebruikt Nederland sociale media en messaging-apps nu fysiek afspreken in mindere mate tot niet mogelijk is? Hoe belangrijk is persoonlijk contact en is digitaal contact een goed alternatief?

Toename gebruik sociale media en contact-apps in 2020
Voordat de coronamaatregelen in maart voor het eerst ingingen waren appen en chatten al de meestgebruikte contactvorm voor het dagelijks onderhouden van contact met familie en vrienden. Dat blijkt uit het Onderzoek sociale samenhang en welzijn van het CBS. De coronapandemie heeft gezorgd voor een wereldwijde stijging in socialmediagebruik en ander digitaal contact in 2020. In China nam het smartphonegebruik met 20% toe tijdens de grote lockdown. Amerika ziet ook een stijging in gebruik en voorspelt een toename van zeven minuten per dag op sociale media, zoals Facebook en Instagram, en vier minuten op contact-apps, zoals WhatsApp en Facebook Messenger. Ook in Nederland is een dergelijke stijging te zien. Tijdens de intelligente lockdown nam het Instagramgebruik gemiddeld met 11% en het Facebookgebruik met 22% toe, volgens het onderzoek Mediabrands Marketing Sciences in mei.

Videobellen heeft volgens datzelfde onderzoek ook flink aan populariteit gewonnen; FaceTime, Skype, Teams en Zoom zagen in de eerste maand van de maatregelen allemaal een stijging van 11 tot 15% in gebruik. Naast alle sociale aspecten neemt ook het gebruik van nieuwssites en -apps (37%), dagbladen (20%), Netflix (29%) en YouTube (24%) toe. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar spelen veel vaker spellen op hun smartphone (40%) en livestreaming neemt toe. Al dit extra gebruik zorgt voor een stijging in dataverbruik van wifi en het mobiel-abonnement. Een toename die ook bleek uit ons eerdere onderzoek.

Nieuws

Energie vergelijken is eenvoudig

Wanneer je denkt dat je te veel betaalt voor je energieverbruik ga ja naar de site van energie vergelijken. Doe dat ten minste eens per jaar (en begin er nu mee), waardoor je nooit meer onnodig te veel kwijt bent voor gas en elektriciteit. Je ziet heel snel of jouw gedachten kloppen dat je bij […]

Read More
Nieuws

Welke internetsnelheid heb ik nodig om te gamen?

Deze maand komen zowel Xbox als PlayStation met een nieuwe gameconsole. Een echte gamemaand dus. Dat bracht ons bij Pricewise op het volgende: wat voor internetpakket heb je nodig om een beetje fatsoenlijk je tegenstander in de pan te hakken? We zochten voor je uit wat je het beste kunt kiezen. De upload-, download- en […]

Read More
Nieuws

Klimaatverandering kan invloed hebben op duurzame energieopwekking in Nederland

Van alle energie die in Nederland in 2019 werd verbruikt, was maar 8,6% duurzaam opgewekt. Nederland staat daarmee helemaal onderaan de EU-ranglijst op het gebied van duurzame energie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Daarnaast loopt ons land volgens het Planbureau voor de Leefomgeving ver achter op schema om de klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord te […]

Read More