Welke internetsnelheid heb ik nodig om te gamen?

Deze maand komen zowel Xbox als PlayStation met een nieuwe gameconsole. Een echte gamemaand dus. Dat bracht ons bij Pricewise op het volgende: wat voor internetpakket heb je nodig om een beetje fatsoenlijk je tegenstander in de pan te hakken? We zochten voor je uit wat je het beste kunt kiezen.

De upload-, download- en pingsnelheid
Je internetsnelheid is natuurlijk van groot belang als je online aan het gamen bent. Goed om te weten is dat de downloadsnelheid belangrijker is dan de uploadsnelheid. Met downloaden haal je informatie op. Uploaden is bij gamen iets minder van belang. In principe kun je met alle internetsnelheden gamen. Maar een beetje snelheid voorkomt wel een hoop frustratie. Hoe hoger de downloadsnelheid, hoe sneller je kunt beginnen met gamen. Met 200 Mb/s is je spel gewoon eerder gedownload dan met 10 Mb/s. Een kind kan de was doen…

Je hebt er niet zoveel invloed op, maar belangrijk is het wel: de pingsnelheid. Deze geeft aan hoe snel gegevens uitgewisseld worden tussen jou en de server. Wanneer deze snelheid (te) hoog is, kan jouw spel wel eens achterliggen op dat van je tegenstander. Niet bevorderend. Vooral veel externe factoren zijn van invloed op je pingsnelheid. Zoals waar de server staat. Maar voor de laagste pingsnelheid kun je het best glasvezel nemen (als dat beschikbaar is op je adres).

Van eenpersoonshuishouden tot studentenhuis
Naast de snelheid van je internet, is het van belang hoeveel mensen er tegelijk gebruik van maken. Stel, je woont thuis met vier personen. Jij zit samen met je partner te Netflixen, je zoon zit te gamen op de PlayStation en je dochter is fanatiek aan het Youtuben. Hiervoor heb je, om vastlopers en frustratie te voorkomen, meer downloadsnelheid nodig dan wanneer je thuis in je eentje zit te gamen.

Kabel wint van wifi
Gamen kan natuurlijk via wifi, maar de gemiddelde gamer zweert bij een verbinding via de ouderwetse kabel. Gamen via wifi kan natuurlijk ook gewoon goed gaan, maar zorgt wel vaker voor problemen. Wifi is toch iets minder stabiel en hoe verder je van de router zit, hoe trager de verbinding is.

Wat kun jij het beste doen?
Het is lastig te zeggen welke internetsnelheid voor jouw specifieke situatie het meest geschikt is. Dat hangt dus af van een aantal factoren. Maar we kunnen wel een grove schatting doen. Wanneer je alleen bent heb je aan 50 Mb/s voldoende. Ben je met meerdere personen thuis aan het online gamen en/of downloaden? Dan is een internetsnelheid van 100 Mb/s geen overbodige luxe. Voor supersnel ongestoord gamen en/of downloaden met meerdere personen ga je voor minimaal 200 Mb/s.

En bedenk; DSL is oorspronkelijk gemaakt voor telefonie, kabel voor televisie en glasvezel voor internet. Glasvezel is voor online gamen eigenlijk het meest ideaal. Ook vanwege de hogere pingsnelheden. Je knippert met je ogen en je spel is binnen. Game is on.

Nieuws

Persoonlijk contact digitaal vervangen tijdens coronamaatregelen: hoe doen we dat en werkt het?

Tijdens de coronapandemie leveren we in op persoonlijk samenzijn en zijn we meer aangewezen op digitaal contact. Denk aan sociale media en messaging-apps. Het gebruik hiervan neemt toe nu we elkaar minder kunnen ontmoeten. Hoe gebruikt Nederland sociale media en messaging-apps nu fysiek afspreken in mindere mate tot niet mogelijk is? Hoe belangrijk is persoonlijk […]

Read More
Nieuws

Energie vergelijken is eenvoudig

Wanneer je denkt dat je te veel betaalt voor je energieverbruik ga ja naar de site van energie vergelijken. Doe dat ten minste eens per jaar (en begin er nu mee), waardoor je nooit meer onnodig te veel kwijt bent voor gas en elektriciteit. Je ziet heel snel of jouw gedachten kloppen dat je bij […]

Read More
Nieuws

Klimaatverandering kan invloed hebben op duurzame energieopwekking in Nederland

Van alle energie die in Nederland in 2019 werd verbruikt, was maar 8,6% duurzaam opgewekt. Nederland staat daarmee helemaal onderaan de EU-ranglijst op het gebied van duurzame energie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Daarnaast loopt ons land volgens het Planbureau voor de Leefomgeving ver achter op schema om de klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord te […]

Read More