Klimaatverandering kan invloed hebben op duurzame energieopwekking in Nederland

Van alle energie die in Nederland in 2019 werd verbruikt, was maar 8,6% duurzaam opgewekt. Nederland staat daarmee helemaal onderaan de EU-ranglijst op het gebied van duurzame energie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Daarnaast loopt ons land volgens het Planbureau voor de Leefomgeving ver achter op schema om de klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord te halen. Er moet meer duurzame energie worden opgewekt. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: de gevolgen van klimaatverandering kunnen hier een belangrijke rol spelen. Wij zochten uit hoe de gevolgen van klimaatverandering ingezet kunnen worden voor duurzame energieopwekkingsmethoden.

Vergelijk groene energie in onze vergelijker

Ongunstige factoren duurzame energie in Nederland
Dat Nederland zo weinig duurzame energie opwekt, is voor een groot deel het gevolg van de ligging, het klimaat en de demografie van ons land. Nederland is één van de dichtstbevolkte landen van Europa. Er is daarom weinig ruimte voor windmolens en velden met zonnepanelen. Daarnaast is er relatief weinig zon voor het opwekken van zonne-energie en zijn de hoogteverschillen te klein om op grote schaal gebruik te kunnen maken van waterkracht via de stroming van rivieren. Maar klimaatverandering zorgt voor veranderingen in de hoeveelheid en hevigheid van zon, wind, regen en stroming van de zee. Kunnen deze natuurelementen in de toekomst een

Nieuws

Persoonlijk contact digitaal vervangen tijdens coronamaatregelen: hoe doen we dat en werkt het?

Tijdens de coronapandemie leveren we in op persoonlijk samenzijn en zijn we meer aangewezen op digitaal contact. Denk aan sociale media en messaging-apps. Het gebruik hiervan neemt toe nu we elkaar minder kunnen ontmoeten. Hoe gebruikt Nederland sociale media en messaging-apps nu fysiek afspreken in mindere mate tot niet mogelijk is? Hoe belangrijk is persoonlijk […]

Read More
Nieuws

Energie vergelijken is eenvoudig

Wanneer je denkt dat je te veel betaalt voor je energieverbruik ga ja naar de site van energie vergelijken. Doe dat ten minste eens per jaar (en begin er nu mee), waardoor je nooit meer onnodig te veel kwijt bent voor gas en elektriciteit. Je ziet heel snel of jouw gedachten kloppen dat je bij […]

Read More
Nieuws

Welke internetsnelheid heb ik nodig om te gamen?

Deze maand komen zowel Xbox als PlayStation met een nieuwe gameconsole. Een echte gamemaand dus. Dat bracht ons bij Pricewise op het volgende: wat voor internetpakket heb je nodig om een beetje fatsoenlijk je tegenstander in de pan te hakken? We zochten voor je uit wat je het beste kunt kiezen. De upload-, download- en […]

Read More