Over Anke

Anke Wiersma oprichter van de MKB Krachtcentrale en de Wakkermakerij is veelgevraagd spreker als het gaat om ‘organiseren in de nieuwe economie en werken in de nieuwe arbeidsmarkt’. Het werk van Anke heeft altijd iets te maken met wakker maken, patronen doorbreken en de beste versie van jezelf worden. Als bedrijf en als mens.

Hallo, mijn naam is Anke Wiersma. Ik ben als ondernemer actief in het werkveld van nieuw organiseren en vernieuwend onderwijs. Ik stimuleer mensen in teams tot grootse groei. Dat is groei van mens, bedrijf en samenleving. Als trainer en coach werk ik met zowel kinderen in het primair onderwijs tot studenten, alsmede met hun leerkrachten, maar ook met ondernemers en medewerkers in zelforganiserende teams. Daarnaast geef ik regelmatig lezingen.  Zelforganisatie is momenteel een populair onderwerp evenals werken met ziel en zakelijkheid.

Ik vertel zowel in mijn lezingen, als in mijn trainingen en adviestrajecten graag verhalen over bedrijven en teams die de mens centraal stellen en daarmee grootse groei realiseren. Zo deel ik mijn visie op de nieuwe economie waarin de mens en haar vernieuwingskracht een cruciale rol speelt. In deze economie hebben organisaties een groot aanpassingsvermogen nodig. Dit vraagt iets van ons politiek – en onderwijssysteem, van organisaties en van de mensen op de arbeidsmarkt.

De MKB Krachtcentrale verkoos van 2010-2014 jaarlijks ‘Het Slimste bedrijf van Nederland’. We maakten deze geweldig inspirerende  ondernemers zichtbaar met hun verhaal en faciliteerden zo het pragmatische leren-van-elkaar.. Spieken was bij ons verplicht evenals kijken naar je eigen patronen. Dat is de beste manier om zo veel mogelijk af te leren, daar word je slim van.

In 2012 schreef ik het boek ‘De mens centraal in de nieuwe economie’ waarin ik mijn visie geef op de manier waarop we met elkaar vorm kunnen geven aan een nieuwe economie, onderbouwd met de verhalen van de Slimste bedrijven van Nederland. Momenteel werk ik aan een aantal concepten: Missie is de Baas, Baas in eigen loopbaan (over mijn eigen pad naar eigenaarschap met mijn visie op onderwijs en toekomstige arbeidsmarkt) en aan ‘Groots Groeien’. Dat doe ik wederom aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Achtergrond

Na mijn studie interculturele communicatie en een commerciële start bij netwerkorganisatie Vitae (inmiddels onderdeel van Manpower), heb ik na een pittig leerproces bij een assurantiekantoor tot januari 2014 bij Syntens gewerkt. Hier was ik gepassioneerd aan de slag om sociale/organisatie innovatie in het MKB naar een hoger plan te trekken. Intern was ik de corporate rebel die aanzette te doen wat we aan ondernemers adviseerden. Toen Syntens fuseerde met de Kamers van Koophandel besloot ik zelfstandig verder te gaan om ondernemers te stimuleren aan Grootse Groei te werken.

Ik vertel graag uit eigen ervaring en over de leerervaringen van mijn klanten, groot en klein. Ikzelf leer elke dag door het nieuwe werken voor te leven en ik geef mijn leerervaringen terug in dit blog en vanuit de MKB Krachtcentrale, de Wakkermakerij en de school van 0-100 jaar.

Slimste bedrijven doen 3 dingen fundamenteel anders dan reguliere bedrijven en realiseren daarmee Grootse Groei. Het eerste is dat zij de missie de baas gemaakt hebben. Het tweede is dat iedereen die er werkt Baas in eigen loopbaan is. HR(D) gaat over human race (development) in plaats van over human resource en wij gaan ons er weer naar gedragen. Het derde aspect van slim ondernemen zijn de nieuwe organiseerprincipes waar de basis gelijkwaardigheid en eigenaarschap is. De vernieuwingskracht van de hele mens staat er centraal.

Mens als drijvende kracht van de innovatie economie

Mijn missie in het leven is meebouwen aan een vitale en gezonde maatschappij waarin mensen hun werk als zinvol en plezierig ervaren. Meebouwen aan de innovatie economie waarin de mens de drijvende factor is. Het bruto nationaal geluksquotum in Nederland omhoog. Daarnaast mijn leven om me heen zo vormen dat ik vanuit essentie kan leven en vanuit mijn kracht kan werken.

    Inspireren en activeren

Het is mijn ambitie om werkende mensen te helpen om te transformeren vanuit persoonlijke ontwikkeling. Zo krijgen we nieuwe inzichten over interactieve organisaties waar de mens de drijvende factor mag zijn, in al haar diversiteit. Ik kijk naar de intentie van mensen en minder naar hun behaalde resultaten omdat het om potentie en niet om cv gaat. Bij transformatie gaat het om het proces, het resultaat is ieder zijn eigen kleur en dus voor iedereen anders.  Ik wil juist leren daarvan te genieten en niet van 1 moment waarop je resultaat boekt.

Mijn liefdes en spiegels…

In dit blog vertel ik over de spelers die in mijn spel voorbij komen en de lessen die ik van ze leer en van mijn lijf, mijn spiegeltjes en mijn lief. Onderwerpen die me bezighouden zijn organisatie innovatie, verhalen vertellen,  persoonlijke ontwikkeling, talentmanagement, democratisch onderwijs, sociocratie, gezond en ecofabulous en oergondisch eten, opvoeden van nieuwetijdskinderen, mindfulness & yoga, adviseren over interactieve organisaties in een snelveranderende wereld vanuit de stilte van hun essentie. En sparren met mensen in hun zoektocht naar leven vanuit kracht en ambitie… Oh en taarten & cupcakes, een hobby van me die ik combineer met ondernemerschap in My cup of cake, daarmee steun ik de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) en Energy4all.

Ik woon met mijn grote liefde Ralph en mijn twee kindjes in Arnhem. Auke (2006)  is het liefste en grappigste jongetje dat ik ken. Hij is een complex gevoelig mannetje onder een uiterlijk van blijheid en enthousiasme. Ons Famke (2009) is een bijzonder authentiek meisje met een hoop wijsheid. Dat vertelt ze veelvuldig, meestal zonder woorden, want daar heeft ze er niet zo veel van nodig. Schatjes zijn het. Beide mensjes zijn echt kinderen van hun eigen nieuwe tijd en hebben daardoor grote uitdagingen in de huidige systematiek. Eigenlijk niet anders dan hun moeder.  😉 Ze zitten op een democratische basisschool voor natuurlijk leren waar ze met de paplepel krijgen ingegoten wat het is om ‘Baas in eigen leerloopbaan’ te zijn.

Ze zijn mijn spiegels en mijn richtinggevers, ik leer meer in mijn rol als moeder dan in welke training of opleiding die ik ooit gehad heb.

Ralph werkt bij Alliander als transitie consultant hard aan het nieuwe werken en traint, coacht mensen om baas in eigen loopbaan te zijn. In zijn vrije tijd is hij veel bezig met ‘connecting the dots’. We hebben elkaar lief en we zijn soms elkaars tegenpolen waardoor we veel van elkaar leren. Hij draagt zo fijn bij aan mijn zielsgeluk, door hem groei ik harder dan ik ooit had kunnen doen zonder hem. Ik hou ervan om te denken dat ik hetzelfde bij hem doe 😉

 

designed by teslathemes