MKB Krachtcentrale

MKB-01-14-01De MKB Krachtcentrale was van 2009 tot 2016 het landelijk platform dat de slimste bedrijven van Nederland verkiest en zichtbaar maakte. Slimste bedrijven zijn organisaties waar de mens weer centraal staat waardoor Grootse Groei gerealiseerd wordt. Het platform was bedoeld voor mensen die de innovatie economie willen vormgeven door slimmer te organiseren en duurzame groei en op zoek zijn naar inspiratie. Die mensen moedigden we aan en inspireerden wij met spiekacties en verhalen van de slimste bedrijven. Het waren ondernemers, beleidsmedewerkers, ondernemers, collega’s van ons in het hele werkveld, medewerkers van corporates etc.

Slimme bedrijven organiseren zo dat de collectieve doelen en persoonlijke doelen beide nagestreefd worden. Zo gaan plezier en prestaties hand in hand. Bij Slimste bedrijven wordt groei breder gedefinieerd dan omzet en FTE. Hier groeien mensen als baas in hun eigen loopbaan en verbinden ze zich aan de missie van de organisatie. Groots groeien noemen we dat. Slimste bedrijven zijn erin geslaagd de beste versie van zichzelf te zijn en elke dag gewoon verder te leren. In 2009 heb ik de MKB Krachtcentrale opgericht onder de vlag van Syntens in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Sociale Zaken (Duurzame inzetbaarheid). In 2014 heb ik er samen met Caroline Rijnbeek een zelfstandige stichting van gemaakt. In 2015 kwam Leonie Schuur erbij als organisatietalent en maakte ik me meer los van ondernemerstaken om met de inhoud en visie bezig te zijn. En in 2016 besloot ik met de Wakkermakerij verder te gaan. Van inspireren naar activeren, ondersteunen en meehelpen.
Mijn eigen missie: Voorbij de complexiteit terug naar de essentie. Ik ga voor duurzame groei van mens en bedrijf; ‘Het beste uit mensen voor welzijn en welvaart’. Ik streef naar een vitale arbeidsmarkt en innovatie economie waarin creativiteit & ondernemerschap hoog gewaardeerd worden en in organisaties & onderwijs worden gefaciliteerd. Ik droom van een Nederland waar de mentaliteit is dat iedereen zijn maximale potentieel ontdekt en omzet in toegevoegde waarde voor het collectief. Hiervoor is vaak organisatie transformatie nodig, mensen in transformatie en nieuwe vormen van onderwijs. Mijn hoger doel is het verhogen van het collectief bewustzijn en de manier waarop ik dat doe, heeft altijd iets te maken met wakker schudden en het geweten zijn. En vaak met eigenaarschap en gelijkwaardigheid, vitale arbeidsmarkt, nieuwe economie en ondernemend onderwijs. Steeds vaker spreek ik met mensen over ondernemen met ziel en zakelijkheid, over wakker zijn en blijven en over werken aan je levensdoelen, voorbij de prietpraat van organisaties. Vandaar dat in 2015 de Wakkermakerij ontstond.

video

 Een journalist vroeg in 1968 eens aan een bewaker bij NASA wat zijn baan was. Hij antwoordde: Een man op de maan zetten. Een inspirerende voorbeeld van hoe de missie daar voor iedereen leidend was, zo wilden wij dat ook doen. Er werkten heel veel ondernemers en professionals aan de MKB Krachtcentrale en ze hadden 3 dingen gemeen;
  1. de missie is de baas. Dat wil zeggen dat dit de hiërarchie bepaalt. Wat is slim als je de missie de baas maakt? Vaak is dat de vakman centraal stellen of situationeel leiderschap. De vorm is vaak anders, maar het principe van missiegedreven zijn, is Slim. De ordening in het team is dan op basis van ‘wie het weet, mag het zeggen’.
  2. Baas in eigen leerloopbaan. Vanuit een gevoel van eigenwaarde ontstaat gelijkwaardigheid en eigenaarschap, 2 cruciale ingrediënten van mens zijn bij Slimste bedrijven. Wederom de vorm is vaak anders, soms juridisch doorgevoerd (Schoongewoon), soms enkel organisatorisch (Voys Telecom) of zelfs in het verdienmodel (Finext en Bruggink&vdVelden). Mensen komen bij Slimste bedrijven als zichzelf naar het werk, met hun hele achtergrond, hun levensdoelen en hun gebruiksaanwijzing. De mens niet als resource, maar als wezen. Ieder zijn eigen plek en samen het schaap met de 5 poten.
  3. Hun organiseerprincipes zijn gebaseerd op gelijkwaardigheid en eigenaarschap. Totaal uniek en maatwerk, in veel gevallen is het meer een continue leer proces dan een vaststaand model. Een leidend principe is vaak werken is leren.
Verder voegen zij allemaal vanuit verscheidenheid iets toe om meer mensen en meer bedrijven aan de slag te helpen met Slimmer ondernemen. We zijn hierin een lerend netwerk en hopen dat onze leerprocessen ons groots laten groeien en tegelijkertijd anderen inspireren en activeren dat ook te doen.
   

designed by teslathemes