Blog

De start van de expeditie ’21st century skills op school’

Samenwerken door onafhankelijk verbonden te zijn

Het is duidelijk aan het eind van de middag waar we met elkaar mee aan de slag gaan. Om voor te kunnen leven wat 21e eeuw vaardigheden zijn moeten we ze in de praktijk brengen. Participeren en erop reflecteren. 21e eeuwse vaardigheden kan je niet onderwijzen, die moet je voorleven. Mooie conclusie en een prima startpunt voor de kringen na de vakantie.

Sociocratie

We hebben de kring een sociocratische gespreksvorm gegeven die lekker lijkt te werken. In een sociocratische kring maken we rondes waarin we naar elkaar luisteren zonder te reageren. Iedereen komt dan eindeloos aan de beurt tot alles gezegd is. De vaart zat erin en iedereen voelde zich gehoord. Er werd open en met positieve aandacht naar elkaar geluisterd en met andere oren dan normaal. Prachtig om te zien dat deze manier van luisteren zorgt dat mensen die al jaren samenwerken verwonderd zijn over de antwoorden van anderen en daar positief door geraakt worden.

Belofte

Ik heb een belofte gedaan. In 6 bijeenkomsten kan je, als je wilt, de eerste stap zetten van leerkracht en werknemer van deze school naar leerling van het leven en speler van je eigen spel.

Avatar

Je speelt je spel met:

Je eigen lichaam (gaat over waar voed jij jezelf mee, voelt het goed, smaakt het?)

Je energetische lichaam (geeft subtiele signalen af via intuïtief weten/voelen/horen/zien)

Je kern/ Je essentie (in de stilte weet je het allemaal allang, ben je thuis in jezelf)

De expeditie zal dus ook veelal gaan over het bewust worden van het instrument waarmee je het spel speelt en waarmee je impact wilt hebben. De 21e eeuwse vaardigheden worden de taal waarmee we dat gaan doen omdat je daarmee ook impact wil hebben op de spelertjes die in je klas zitten en ieder hun eigen spel ook spelen.

Onderwerpen

Er zijn drie termen verkend om zo eens te kijken waar iedereen zit:

  1. Baas in eigen leerloopbaan/regisseur van je eigen leven
  2. 21e eeuwse vaardigheden
  3. School (met de vraag ‘wat is de essentie van onderwijs’)

Niet bij iedere groep zijn we zover gekomen, maar de start is gemaakt.

Sociocratische beslissen, dialoog voeren, systemisch werk, de dramadriehoek, geweldloze communicatie, intervisietechnieken, ik zit vol technieken waarmee ik ze hoop te helpen. We gaan ze uitproberen en verkennen. We gaan de 21e eeuw vaardigheden zoals samenwerken, problemen oplossen, jezelf (ver)kennen, burgerschap, eigenaarschap, leren leren etc met elkaar ont-wikkelen. Het gaat spannend zijn, soms zal het weerstand oproepen, soms euforie en plezier, maar deze groep onderwijsharten weet waar ze het voor doet. Ik ben blij! Ik ben onder de indruk! Ik ben vereerd!

designed by teslathemes